ÄLLÖTTÄVIEN RUOKIEN MUSEO RUOTSISSA

ÄLLÖTTÄVIEN RUOKIEN MUSEO RUOTSISSA

Onko toukkien päällystämä juusto herkullista vai ällöttävää? Tämä ei ole edes kompakysymys. Sardinialaisille tämä juusto, jota kutsutaan nimellä ”casu marzu” – lampaanmaidosta tehty pecorino-juusto, jonka mausteena on käytetty kirjaimellisesti kärpäsen ulostetta ja jonka päällä kuhisee tuhansia toukkia – ib erittäin arvostettua juusto ainutkertaisten aromiensa ansiosta, ja sitä syödään usein niin, että sen pinnalta tulee mukaan suullinen toukkia.

Suuntaa ruotsiin

Mutta jos kohtaat casu marzu -juuston ensimmäistä kertaa, saattaa sen nielaisemisen ajatus tuntua hieman vaikealta. Samaa voidaan sanoa varmasti myös tietyistä muista alueellisesti erikoisherkuista, kuten Kiinan mausteisista jäniksen päistä, Kazakstanin hapatetusta hevosenmaidosta tai Perun paahdetusta marsusta. Kaikki nämä ovat omissa alkuperäismaissaan valtavan suosittuja herkkuja, mutta ne saattavat aiheuttaa pahoinvointia tai hämmennystä ruokailijoissa, jotka eivät ole koskaan aiemmin kokeilleet niitä.  Jos olet aina miettinyt millaisia outoja ja ällöttäviä ruokalajeja eri puolilta maailmaa löytyy ensikertalaisten maistajien yökötykseksi, voit suunnata Ruotsiin Mälmon Ällöttävien ruokien museoon, jossa on yhdessä paikassa 80 maailman erikoisinta ja oksettavinta syötävää outoutta, kuten sardinialaista toukkia kuhisevaa juustoa. Museossa kohtaa tuntemattomia hajuja ja makuja. Joitain erikoisimpia ruokia ympäri maailmaa ovat esimerkiksi perulainen sammokkosmoothie, pahalta haiseva durian-hedelmä Thaimaasta, kiinalainen härän penis ja Japanissa suosittua aamiaisruokaa olevia hapatettuja soijapapuja. Suomesta museoon on päässyt salmiakki.

Oksettavaa mutta herkkua

Että ruoka otetaan mukaan näyttelyyn, annoksen ei pidä olla ainoastaan potentiaalisesti oksennusrefleksin laukaiseva hajun, maun, ulkonäön tai tekstuurin takia, vaan sitä on lisäksi pidettävä herkkuna jossain päin maailmaa, kertoo museon kuraattori ja johtaja Andreas Ahrens. Näiden kriteerien ansiosta museo osoittaa selkeästi, että ruoan ällöttäväksi kutsuminen heijastelee kulttuurillista taustaasi yhtä paljon kuin siihen vaikuttaa aisteiltasi saamat signaalit. Ällöttävyydelle on oma tarkoituksensa. Ällöttäminen on yleislaatuinen tunne, joka on olemassa varoittaakseen ihmistä vaarallisesta, myrkyllisestä ruoasta. Mutta jos henkilö oppii syöden tiettyä ruokaa, hän ei koe samanlaista tunnetta kuin ruokaa ensimmäistä kertaa maistava henkilö. Esimerkiksi tunnettu filippiiniläinen balut-annos sisältää osittain kehittyneitä ankan sikiöitä, jotka keitetään elävältä munan sisällä ja syödään kokonaisina. Museon johtaja Ahrens sanoo pitävänsä itseään melko seikkailullisena ja kokeilunhaluisena ruokien suhteen, mutta maistettuaan balutia hän ei kyennyt pitämään sitä alhaalla, vaan joutui oksentamaan. Toisaalta hänen Filippiineillä varttunut vaimonsa pitää balutia täysin normaalina ruokana. Eräs toinen tottumattomia makuhermoja koetteleva ruoka museossa on islantilainen mädätetty hai, “hákarl”. Ahrens kuvailee sitä kuolemaksi purkissa, koska sen haju on hänen mukaansa maailman pahin.

Oksettavaa mutta herkkua

Su gallu

Mutta on olemassa vielä mädätettyä haitakin pahempi maku, nimittäin myös Sardiniasta peräisin oleva su gallu -juusto. Su gallua valmistaakseen täytyy teurastaa karitsa, joka on juuri nauttinut viimeisen aterian emonsa maitoa. Sen jälkeen karitsalta poistetaan vatsalaukku, joka ripustetaan kuivumaan, ja juusto kypsyy maidosta, joka on vielä karitsan vatsassa. Ahrens sanoo su gallun maistuvan polttoaineelta, ja jos sitä syö liikaa, jälkimaku ei häviä suusta moneen päivään. Museossa näytteillä olevista 80 ruokalajista useimmat ovat oikean ruoan muodossa, monet ovat haisteltavissa ja joitakin voi maistella, museosta kerrotaan. Ehkäpä koettuaan näiden harvinaisten ruokien erikoisia hajuja ja makuja museovieraista tulee hieman avoimempia ruoan ja kulttuurien suhteen oman kulttuurinsa lisäksi, Ahrens sanoo. Ahrens lisää vielä, että jos aiot kokeilla alussa mainittua toukkia kuhisevaa juustoa, sinun kannattaa suojasi silmäsi. Ei toukkien näkemiseltä, vaan estääksesi niitä hyppäämään silmiisi, sillä toukat voivat ponkaista jopa 15 senttimetrin matkan.

Roope

Kommentointi on suljettu.