AUTOMAATION MÄÄRÄÄ KASVAA RAVINTOLOISSA

AUTOMAATION MÄÄRÄÄ KASVAA RAVINTOLOISSA

Teknologian kehittyminen on muuttanut kumouksellisella tavalla tuotantosektorin toimintaa tehden siitä paljon tehokkaamman. Automaatio ei kuitenkaan ole vielä siirtynyt onnistuneesti ja täysin ruokateollisuuteen ympäri maailmaa. Siksi suuri määrä isoja yrityksiä työskentelee nyt kehittääkseen teknologiaa, joka mahdollistaisi automaation suurimmissa toiminnoissa ruokateollisuuteen liittyen. Tämä teknologinen kehitys vaikuttaa merkittävästi niin yritysten omistajiin kuin niiden työntekijöihinkin.

Automaation kehittyminen ravintoloissa

Jos luet aktiivisesti uutisia uusimmista kehitysaskelista ruokapalvelusektorilla, olet törmännyt varmasti useisiin uutisartikkeleihin, joissa kerrotaan, kuinka ravintolat ottavat käyttöön tekoälyratkaisuja, robotteja ja automaatiota. Vaikka uutisia aiheesta näkee nykyään paljon, automaatio ravintolasektorilla on melko tuore ilmiö, jotka ei ole tutkittu tai kehitetty vielä paljoa. Herää kysymys, kannattaako yritysten siis ohjautua lainkaan kohti kalliita ja varmistamattomia teknologioita. Yksi ydinsyy tämän taustalla on houkutus saada laskettua työvoimakuluja, varsinkin Yhdysvalloissa, missä monet osavaltiot ovat nostaneet minimipalkkoja. Vaikka uusien robottien kehittämisprosessi ravintolasektoria varten on kallista, teknologia voi pian maksaa itsensä takaisin, kun se saadaan toimimaan hyvin. Roboteilla on loistava potentiaali korvata työntekijät, ne pienentävät työvoimakustannuksia ja voivat toimia samaan aikaan ympäri vuorokauden ilman taukoja. Tämän avulla ravintolat voisivat pitää ovensa tarvittaessa pidempään.

Muita automaatioteknologioita ravintola-alalla

Robotit auttavat virheiden mahdollisuuksien eliminoinnissa. Sinun ei tarvitse huolehtia robotin lukevan väärin ruokatilausta tai valmistavan annosta väärällä tavalla. Saat varmasti oikean kokoisen tarjoillun annoksen ja ruoan hävikki pysyy minimissä. Automaatio ravintoloissa on silti uusi ja harvinainen asia, minkä ansiosta robottien käyttäminen ravintolassasi voi antaa sinulle etua kilpailijoihin nähden, lisätä ravintolan näkyvyyttä ja lisäksi houkutella uusia uteliaita asiakkaita.

Automaation kehittyminen ravintoloissa

Automaattiset koneet eivät tarvitse vapaa-aikaa, ei lomia, sairaspäiviä tai myöhästymisiä töistä viime hetkellä. Vaikka automaatio on yhä melko kallista, se halventuu koko ajan. Viimeisimpien tutkimusten mukaan kulut ovat tippuneet 40 prosentilla vuodesta 2005. Automaatio voi muuttaa ravintola-alaa täysin, vaikkakin tällä hetkellä se pystyy vain tekemään toistuvia ja vähemmän taitoa vaativia tehtäviä, joiden tekeminen on perustarve ravintoloissa. Jotkut ravintolat käyttävät tätä teknologiaa ja robotteja esimerkiksi pizzojen valmistamiseen.

Zume Pizza

Zume Pizza on tunnettu ravintolaketju, jonka päämaja on Yhdysvaltain Kalifornian Mountain Viewissa. Se tarjoilee asiakkailleen pizzoja, jotka on valmistellut robotti. Robotit suorittavat tehtäviä, kuten taikinan kaulimisen, kastikkeiden lisäämisen, pizzojen laittamisen uuniin paistumaan ja niiden poistamisen uunista paiston jälkeen. Prosessissa on kuitenkin tiettyjä rajoituksia, kuten haluttujen täytteiden lisääminen, pizzojen leikkaaminen ja niiden pakkaaminen kuljetusta varten, joten näiden tehtävien hoitamiseen tarvitaan yhä työntekijöitä.

Zume Pizza

Ravintolat siirtyvät vähitellen kohti automaatiota. Ruoka-annosten kasaamiseen käytetään keittiössä koneita, tilausten vastaanottamisen hoitavat itsepalvelupäätteet ja ruokia kuljettavat automaattiset ajoneuvot. Ravintolasektorilla on lukemattomia mahdollisuuksia automaatiota varten. Ravintoloiden sisälle asennettavat itsepalvelutiskit eivät vaadi paljoa asennustyötä ja ne kykenevät hoitamaan helposti ruoantilausta ja rahankäsittelyä koskevat tehtävät. Eräät suuret pikaruokaketjut, kuten McDonald’s ja Wendy’s käyttävät jo testimielessä itsepalvelupäätteitä ravintoloissaan.

Automaatio etenee hitaasti mutta varmasti

Robotit suorittavat ravintoloissa toistuvaluonteisia perustehtäviä, mikä tekee niistä oivallisia työkaluja ravintoloiden keittiöihin. Vaikka tämä saattaa kuulostaa vielä monen korvaan tieteiskirjallisuudelta, on olemassa useita ravintoloita, joissa robotteja käytetään kokkeina. Bostonissa sijaitsevassa Spyce-ravintolassa on käytetty robotteja keittiössä, missä ne noutavat ruokaa jääkaapista, valmistelevat sen, kokkaavat ruoan ja koristelevat sen ennen asiakkaille viemistä.

Automaatio ravintoloissa on muuttamassa sektoria ja sen työvoimaa lopullisesti, vaikka teknologia saapuukin hieman hitaasti. Suurin osa ravintoloista, jotka kehittävät tai käyttävät robotteja toiminnoissaan, on suuria toimijoita. Heillä on merkittävästä rahaa kehitystyöstä ja innovaatioista maksamiseen. Vaikka teknologia on vasta nousussa, sillä tulee olemaan suuri vaikutus alaan tulevaisuudessa.

Roope

Kommentointi on suljettu.