Lihansyönti, hyvä vai paha?

Lihansyönti, hyvä vai paha?

Lihansyönti on yksi maailmanlaajuisesti puhutuimmista aiheista maailmalla ja jatkuvasti yhä enemmän ihmisistä luopuu lihansyönnistä kokonaan. Lihansyntiä pidetäänkin nykyään todella pahana ja lihansyöjiä jopa syyllistetään jatkuvasti.

On tietenkin totta, että lihansyönti on pahasta ilmastolle ja lihatuotanto aiheuttaa todella suuret päästöt ilmastolle. Tämän takia lihansyöntiä tulisikin välttää, mutta tarvitseeko sitä lopettaa kokonaan? Entä jos jokainen ihminen vähentäisi oman lihansyöntinsä puoleen? Jopa tämä vaikuttaisi huomattavasti sen ilmastopäästöihin ja vähentäisi suurten tehtaiden määrää. Lihansyöjien lihanlaadun tarkkaileminen jo auttaisi myös huomattavasti, eli jos lihansyöjät tietoisesti ostaisivat lihansa pelkästään pieniltä toimijoilta, joissa liha on kasvatettu eläintenoikeuksien mukaisesti ja ympäristöä kunnioittaen. Tämä aiheuttaisi silloin suurien epäeettisten tehtaiden hitaan kuolemisen. Lihan syönti ja sen ylikulutus on kuitenkin maailmanlaajuisesti suuri ongelma, jonka takia ilmastonmuutoksen pelastamiseksi tarvitsisimmekin yhä enemmän ihmisiä, jotka luopuvat kokonaan lihansyönnistä. Vegaanisuus ja vegetaristisuus onkin yksi tärkeimmistä ja parhaimmista trendeistä maailmalla. Nykyään on trendikästä olla syömättä lihaa. Tämän trendin luojaa maapallo ja sen eläimet kiittävät tuhannesti.

Kuitenkin lihansyönnin vähentämisestä ja lopettamisesta jauhetaan ja syyllistetään nykyään niin paljon, että se saa osan meistä kapinalliseksi. Tämä aiheuttaakin sodan lihansyöjien ja vegaanien välillä, jolloin molempia osapuolia syyllistetään. Mutta mistä tämä syyllistäminen sitten johtuu. Usein lihansyöjät kokevat huonoa omatuntoa lihansyönnistä, joka taas aiheuttaa puolustusreaktion. Vegaanit taas usein nostavat itsensä lihansyöjiä paremmiksi ihmisiksi, jotka syyllistävät lihansyöjiä maapallon tuhoamisesta. Tämä aiheuttaakin suuren kuilun ja ymmärryksen puutteen molempia osapuolia kohtaan, jolla taas ei ole mitään hyödyllisiä seurauksia. Päinvastoin, se aiheuttaa suurta kitkaa, joka ei ainakaan auta lihansyönnin vähentämisessä. Toisaalta se kuitenkin lisää vegaanien ja kasvisyöjien määrää. Syyllistäminen on kuitenkin myös täysin turhaa, nimittäin osansa maapallolle voi tehdä monella eri tavalla eikä mistään tarvitsisi olla täysin ehdoton. Jo pelkkä lihansyönnin vähentäminen auttaa maapalloa. Jokainen kuitenkin tekee itse omat valintansa maapallon hyväksi, joten toisten tuomitseminen tässäkin asiassa on aivan turhaa. Yhteistyöllä ja jokaisen pienillä uhrauksilla saataisiin jo maapallolle paljon parempi tulevaisuus. Toinen meistä lopettaa lentämisen ja toinen lihansyönnin, joku taas haluaa panostaa vieläkin enemmän ja lopettaa kaiken mahdollisen.

Lihansyönnillä on myös vaikutuksia terveyteen

Totta kuitenkin on, että lihansyönnin vähentäminen edistyttäisi myös ihmisten terveyttä, sillä liialla lihansyönnillä on myös vaikutuksia ihmisten terveyteen. Nämä vaikutukset johtuvatkin monen eri tekijän yhdistämisestä. Haitallisina tekijöinä onkin monen eri asian yhdistyminen, niin lihan koostumuksessa, kuin ruokavaliossa. Usein nimittäin suurten lihansyöjien ruokavalio on hyvinkin yksitoikkoista, joka taas aiheuttaa pulan muista tarvittavista elintarvikkeista. Usein suuret lihansyöjät syövät muita huomattavasti vähemmän kasviksia, hedelmiä, marjoja ja täysviljoja, jotka ovat elimistöllemme tärkeitä. Tällöin lihansyöjät saavat huomattavasti vähemmän ravintoaineita. Lisäksi lihatuotteet sisältävät usein huomattavasti kolesterolia ja suolaa, joka on taas haitallista sydämelle ja verenkierrolle. Lisäksi monet lihan sisältävät säilöntäaineet lisäävät mahasyövän riskiä. On tutkittu, että suuri punaisen lihan syöminen lisää huomattavasti riskiä sairastua aikuisiän diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja ruoansulatuskanavan syöpään.

Usein on luulo siitä, että keho tarvitsee lihaa pysyäkseen terveenä. Tämä luulo on kuitenkin täysi myytti ja enemminkin päinvastainen. Keho tarvitsee kasviksia ja proteiineja pysyäkseen terveinä. Monen harhaluulon mukaan myös liha on ainut asia mistä voi saada riittävän määrän proteiineja. Tämäkin on pelkkä harhaluulo, nimittäin monet kasvikset sisältävät jopa lihaa enemmän proteiineja. Esimerkiksi soijassa on huomattavasti enemmän proteiineja, kuin jauhelihapaketissa. Proteiinien lisäksi se vain sisältää muitakin keholle hyödyllisiä ainesosia.

Roope

Kommentointi on suljettu.