MIKÄÄN RUOKA EI OLE TERVEELLISTÄ

MIKÄÄN RUOKA EI OLE TERVEELLISTÄ

Kaupassa on saatavilla tuotteita, joita mainostetaan vähemmällä rasvamäärällä. Mutta jos tuote sisältää vaikkapa puolet vähemmän rasvaa, osa siitä on saatettu korvata vaikkapa maissisiirapilla. Monella ihmiselle saattaa olla uskomus, että ruokavalioomme olennaisena osana kuuluvaa rasvaa täytyy karttaa keinolla millä hyvänsä. Toisaalta annamme ruokateollisuuden, mainostajien ja ruokatutkimuslaitosten tehdä ajattelun puolestamme. 1970-luvulla kukaan ei kyseenalaistanut sitä, etteivätkö kananmunat olisi olleet sydäntautiriski, kuten ravintotieteilijät meille kertoivat. Nykyään kananmunista on tullut yhä merkittävämpi osa monen ihmisen ruokavaliota. Samanlaisia esimerkkejä ruokaan liittyvästä epätietoisuudesta ja väärästä tiedosta on runsaasti.

Ihminen voi olla terve, ei ruoka

Kyynisten ihmisten mielestä voi sanoa, ettei maailmassa ole koskaan terveellisen ruoan tarjontaa. Koska aina, kun jostain ruoasta tulee suosittua, joku löytää syyn, miksi se ei ole terveellistä. Tämä onkin eräs vaarallisimmista termeistä ruoasta puhuttaessa, terveellisyys. Kaikki lääkäreistä ja ravintotieteilijöistä ruokalehtiin ja sanomalehtiin kertovat meille, että meidän täytyy syödä terveellistä ruokaa. Otamme annettuna, että kaalisalaatti on terveellistä ja Big Mac -hampurilainen ranskalaisilla on epäterveellistä.

Voidaan kuitenkin sanoa, että rakastettu kaalisalaatti ei ole terveellistä. Ja ihmiset sekoittavat ajatuksensa uskomalla, että se on. Kaalisalaatti ei ole terveellistä, vaan se on ravinteikasta. Kaalisalaatti voi olla myös herkullista, jos se on tehty hyvin, ja itse kaali on saattanut olla kasvaessaan hyvin terveellinen kasvi. Mutta lautasella oleva kaali ei ole terveellistä, ja sellaiseksi väittämäinen sekoittaa ajatuksen siitä, mikä kaalisalaatissa on tärkeintä: se on täynnä ravinteita, joita elimistösi tarvitsee. Mutta tämä ei vielä määrittele sitä terveelliseksi. Jos söisit pelkästään kaalia, tulisit sairaaksi.

Kuka määrää termistön

Terveellisyys sanana on monesti väärinkäytetty. Ruokamme ei ole itsessään terveellistä, vaan ihmiset ovat voivat olla terveitä. Ruokamme on ravinteikasta. Sanat voivat sotkea ajatuksiamme helposti, koska ne ovat tärkeitä antaessamme ihmisille työkaluja, joita he tarvitsevat ymmärtääkseen mitä syödä. Kaikki ovat hieman hämmentyneitä. Yhdysvaltain FDA-virasto ilmoitti pähkinäpatukkavalmistaja Kindille, etteivät he saisi käyttää sanaa terveellinen pakkauksessaan, koska se rikkoo säännöksiä, sillä saksanpähkinässä on liikaa rasvaa. Kind pyysi FDA-virastoa vastineessaan arvioimaan saman merkityksen uudelleen.

Kuka määrää termistön

Täsmennykseksi: ruokamme ei ole terveellistä, mutta meistä tulee terveitä, jos syömme ravinteikasta ruokaa. Sanoilla on merkitystä, ja varsinkin ruoasta käyttämillämme sanoilla on erityisen paljon merkitystä. Tietyt ruoat eivät saa kutsua itseään juustoksi vaan juustovalmisteeksi ja monet termit on suojattu, mutta silti säilykkeissä voi mainostaa luonnollisuutta. Monissa tapauksissa ruokavalmisteiden nimet eivät perustu varsinaiseen ruokaan vaan säännöksiin.

Termit aiheuttavat hämmennystä

Eräs sana, jonka kaikki luulemme ymmärtävämme, on proteiini. Proteiini on hyvä asia, se rakentaa vahvat lihakset ja sillä on positiivisia terveysvaikutuksia. Tämän vuoksi proteiinipirtelöt ovat miljardibisnes. Porsaan kamararaksut eivät kuulosta yhtä terveysvaikutteisilta, koska ajattelemme niiden pitävät sisällään paljon rasvaa. Tosiasiassa kamararaksut eivät ole muuta kuin kuivattua siannahkaa. Nahka on yksi monista kehon kudoksista, mikä koostuu lähes täysin proteiinista, jonka alla on kerros rasvaa. Kun nahansuikaleet uppopaistetaan, suurin osa rasvasta irtoaa ja kudos turpoaa herkullisen rapeaksi ja suolaiseksi raksuksi. Ne ovat loistavia proteiinivälipaloja päivän varrelle.

Termit aiheuttavat hämmennystä

Kun ruokatermien sanasto on niin omituinen, ei ole ihme, että kuluttajat ovat hämmentyneitä. Mitä esimerkiksi on koneellisesti erotettu liha, joka on tavallinen ainesosa kanamakkaroissa, joista on tullut suosittuja vähärasvaisen ruoan ylistämisen ansiosta? Monelta kuluttajalta saattaisi jäädä kanamakkarat ostamatta, jos he tietäisivät, mitä koneellisesti eroteltu liha pitää sisällään. Toisaalta on kuitenkin tärkeää, että teuraseläimet käytetään mahdollisimman tarkasti hyödyksi.

Roope

Kommentointi on suljettu.