MIKSI PIKARUOKA ON EPÄTERVEELLISTÄ

MIKSI PIKARUOKA ON EPÄTERVEELLISTÄ

Tilanne on monelle tuttu: nälkä iskee kesken reissun, shoppaillessa alkaa vatsa kurnia tai lapsille iskee nälkä kotimatkalla.

Tällaisissa tilanteissa pikaruokapaikat houkuttavat ja ovathan ne helppoja. Lämmin ruoka mukaan ja naamariin ja nälkä on poissa. Pikaruokaa voidaan nauttia silloin tällöin, mutta tavaksi sitä ei kuitenkaan kannata ottaa. Miksi? Pikaruoka on yleensä epäterveellistä, mutta mikä siitä tekee sellaista? Kerromme hieman pikaruuan valmistuksesta ja sen terveydellisistä puolista. Pikaruokaa kutsutaan joskus nimeltä roskaruoka. Tämä johtuu juurikin siitä, että pikaruoka sisältää monesti monenlaisia “roska”-aineita eli ainesosia, jotka eivät edistä ihmisen terveyttä vaan itseasiassa alentavat sitä.

Valmistusprosessi

Saatat ehkä ajatella, että kuinka pikaruokalasta ostettu hampurilainen tai ranskalaiset eroavat kotona valmistetusta. Niissä on eroja. Pikaruokalat tilaavat usein valikoimiinsa valmiita sämpylöitä, pihvejä ja majoneeseja. Ne sisältävät yleensä runsaasti suolaa, rasvaa ja energiaa. Ne ovatkin siis oikeita suola- ja rasvapommeja ja pidemmän päälle ne eivät ole terveydelle hyväksi. Kotona leivottu sämpylä tai itse munista ja öljystä valmistettu majoneesi ei sisällä välttämättä lainkaan suolaa, riippuen käytetystä reseptistä. Pikaruokaloissa suolaa ei ei voida välttää. Ranskalaiset ovat usein jo valmiiksi suolaisia ja sen lisäksi niiden kanssa saatetaan tarjota vielä lisää suolaa, pikkupussukan muodossa. Ja jos mietitään hampurilaisten suolaisuutta, koostuu siinä oleva suolamäärä hampurilaissämpylässä, pihvissä ja erilaisissa kastikkeissa ja muissa täytteissä olevasta suolasta. Silloin, kun kaikki täytteet ovat suolaisia, kuten suolakurkut ja pekoni, kasvaa suolan määrä huomattavan korkealle. Entä rasvaisuus? Pikaruoka on usein rasvaista, sillä moni ainesosa uppopaistetaan sen helppouden vuoksi. Rasvaa on siis perunoissa, pihveissä, pekonissa, mozzarella-tikuissa ja monessa muussa. Ranskalaiset valmistetaan kotona usein uunissa ja tästä syystä ne eivät ole niin rasvaisia kuin pikaruokaloiden ranskalaiset. Kotona ranskalaiset voidaan valmistaa jopa täysin ilman rasvaa, sillä ne kypsyvät kätevästi uunissa. Kun mietitään pikaruokien todellista rasvaisuutta, voi energiasta jopa 60-70 prosenttia koostua pelkästä rasvasta. Ei siis ihme, että runsas pikaruokien syöminen lihottaa. Runsasrasvainen ruoka myös altistaa sydän- ja verisuonitaudeille. Lisäksi rasvaisen ruuan on todettu nostavan masennuksen ja ahdistuksen riskiä. Tämä johtuu siitä, että rasvainen roskaruoka vaikuttaa aivojen dopamiinin tuotantoon. Dopamiini taas on onnellisuushormoni, joka tukee myös ihmisen kognitiivisia taitoja. Prosessoitu ruoka voi lisätä jopa alzheimerin taudin riskiä. Jatkuva pikaruuan nauttiminen nostaa siis monenlaisen terveyshaitan riskiä.

Pikaruuan sisältämät lisäaineet

Pikaruuat sisältävät usein runsaasti erilaisia lisäaineita. Lisäaineet parantavat tuotteiden makua, ulkonäköä ja säilyvyyttä. Ne eivät kuitenkaan useinkaan ole terveellisiä. Esimerkiksi lisäaineita sisältävän makkaralla ja leikkeleellä on todettu yhteys diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Makkaraperunat ovat yksi suosituin pikaruoka, mutta sitä kannattaa nauttia kohtuudella. Myös hampurilaisista ja muista pikaruuista löytyy lisäaineita.

Pitkän matkan kulkevat ruoka-aineet

Jos suosit mieluiten lähiruokaa, ei pikaruoka ole välttämättä juttusi. Monen pikaruokaketjun raaka-aineet kuljetetaan Suomeen Euroopan eri maista. Esimerkiksi McDonald’sin pihvit tulevat Puolasta, juusto Pohjois-Irlannista, maustekurkku Turkista ja sipuli jopa Yhdysvalloista saakka. Myös Hesburger tilaa aineksia ulkomailta: salaatti matkaa meille Saksasta ja Espanjasta ja juusto Saksasta. Muut Hesburgerin ainesosat ovat pääosin Suomesta. Scanburgerin pihvi tilataan Ruotsista monen muun raaka-aineen tapaan.Kuulostaako ympäri maailmaa matkannut pihvi houkuttelevalta? McDonald’sin pihvin nauta on saattanut syödä geenimanipuloitua rehua, sillä liha tulee useilta erikokoisilta tiloilta ja näinollen nautojen saamaa ravintoa ei pystytä valvomaan. Tämä tietysti herättää kysymyksiä aterioiden terveellisyydestä. McDonald’sin aterioiden sisältämät raaka-aineet voi kuitenkin käydä lukemassa yrityksen verkkosivuilta.

Pitkän matkan kulkevat ruoka-aineet
Roope

Kommentointi on suljettu.