RAVINTOLOIDEN UUDET TUULET

RAVINTOLOIDEN UUDET TUULET

Ruokaravintoloiden suosio kasvaa Suomessa, kun ruoka kaupoissa kallistuu ja aika sen tekemiseen vähenee. Suomalaiset ovat olleet aina hieman vaikeampia ravintolassa kävijöitä, sillä kauppojen antimet usein riittävät monelle eikä ravintolaan mennä kuin kerran vuoteen.

Ravintoloiden Uudet Tuulet

Siitä syystä on tärkeää, että ravintola liiketoiminnassa keskitytään siihen, miten saadaan mahdollisimman hyvä kulurakenne toimimaan, ilman, että asiakasmäärä on joka päivä suuren suurta. Ravintoloiden monipuolisuus kummeksuttaa Suomessa. Kaikkien on tarjoiltava listoillansa kaikkea ja erikoistuneita ruokaravintoloita ei liiammin ole tarjolla. Joka ikisestä menusta löytyy ne samat perinteiset ruuat ja harvemmin on sellaista ravintolaa, jonka lista olisi kolmen tai neljän pää ruuan kokoinen niin kuin esimerkiksi kaikkein suosituimmat paikalliset kuuluisat ravintolat ovat monessa muussa maassa. Miten meidän ravintoloilla on varaa hankkia niin paljon tuoreita ainesosia, jotta listasta saadaan niin laaja? Ja kuinka iso onkaan hävikki. Ekologisesta näkökulmasta olisi parempi keskittyä ytimekkääseen ja selkeään vaihtuvaan ruokalistaan, jossa ainesosat ja koko menu keskittyisi siihen, mikä on tuoretta ja paikallista ruokaa minäkin aikana.

Ekoravintola

Ravintola, joka keskittyy ekologisuuteen, on vielä uusi juttu Suomessa. Sellainen ravintola tarjoaisi listoillansa kaikkein ekologisinta ruokaa, mitä on saatavilla. Lihaa saisi ravintolasta vain silloin kun se on paikallisesti tuotettua tai saalistettua. Hirvikaudella listoilla voisi olla hirveä ja tilaisuuden tullen muun muassa tuoretta lähijärven kalaa. Vegaani ravintola ei siis olisi täysin vaan keskittyisikin juuri paikallisuuteen ja sesonki aikoihin. Kaikki ruoka voidaan jäljittää sen lähtökuoppiinsa asti. Maitoa ravintola ei suosisi, sillä sen tuottaminen ei ole ekologista. Samoin muu liha, kuin lähiluomuliha ei sopisi listoille. Tilannetta minkäkin ruoka herkun valmistumisesta päiviteltäisiin sosiaalisessa mediassa ja ruokalistat vaihtuisivat viikoittain. Itse kasvatettaisiin monia ruokien raaka-aineista ja haastattelu vuorossa olisi vuorostaan ruuan tuottajat ja lähiviljelijät. Alkoholia ravintolassa voisi olla, mutta sekin lähituotettua. Vaikkapa läheiseltä viinitilalta tai tuliaispulloja luomutiloilta ulkomailta. Lähituotetut oluet ja siiderit voivat värittää myös listaa.

Thaimaasta ideaa Suomeenkin

Thaimaassa Koh Lantalla toimii sellainen ravintola, jonka nimi on pöytä. Ravintolan idea on todella simppeli, mutta erittäin mielenkiintoinen, joka pitäisi tuoda myös Suomeen. Jokainen ravintolan asiakkaista syö saman pöydän äärellä ja ruokalajeja on tasan yksi. Ennen iltaa, ravintolan omistaja käy hakemassa ruuat lähimarketilta, mitä milloinkin siis on tarjolla ja valmistaa kolmen ruokalajin illallisen niistä aineksista, mitä on mahdollisuus saada. Ennen ruokailua ja jokaisen ruokalajin kohdalla omistaja kertoo vierailleen ruuan historiaa, paikallisista ruuista ja mausteista ja ruuan laitosta ja esittelee erilaisia paikallisia ruoka-aineksia. Vieraat saavat täyden elämyksen pöydässä, missä istutaan vieraan viereen. Siinä tutustutaan ja kuunnellaan, innostutaan ja opitaan uutta. Tämän kaltainen elämysmatkailuun perustuva kokonaisuus voisi toimia hyvin Suomessakin. Esimerkiksi Tampereella sijaitseva upea kauppahallimme voisi olla yksi oivallinen kohde, mistä ruoka haetaan pöytään. Idean yhteyteen voidaan myös poimia lisää elämystä matkaan mukaan ja viedä vieraat mukana halliin hakemaan paikalliset ruoka-ainekset. Tällaisia ideoita kaivataan ja paljon, jotta saadaan elämyshakuiset, ekologiset nuoret elävöitymään ja käyttämään ravintoloiden tarjontaa enemmän hyödykseen. Kaikenlainen elämyksiin liittyvä toiminta ravintoloiden saralta on muutenkin kauan kaivattua viihdykkeellistä muutosta eli muun muassa myös esiintyjät ja muu viihde voisi olla tervetullut uutuus myös perinteisen ruokaravintolan tiloihin. Alkoholin käytön muuttuessa, miksi ei live esiintymisiä voitaisiin perinteisten yökerhojen ja baarien osalta järjestää hyvää ruokaa ja laatu viiniä siemaillen?

Thaimaasta ideaa Suomeenkin
Roope

Kommentointi on suljettu.